تأکید بر ضرورت بازنگری در الگوی کشت، توسعه مکانیزاسیون و ثبات در بازار محصولات

پیش بینی تولید بیش از ۱.۵ میلیون تن محصول زراعی در گلستان

پیش‌بینی تولید بیش از ۱.۵ میلیون تن محصول زراعی در گلستان

به گزارش ام ویک علی اکبر مهقانی سرپرست معاونت بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گلستان در این نشست از پیش بینی تولید یک میلیون و ۵۵۴ هزار تن محصولات زراعی در سال جاری خبر داد و گفت: علیرغم خشکسالی و کاهش شدید بارندگی در زمستان به ویژه در ماه های آذر و دی کشاورزان استان همچنان عملکرد قابل توجهی خواهند داشت.

وی با اشاره به سطح زیر کشت گندم اظهار کرد: در سال جاری ۴۲۸ هزار هکتار از اراضی استان به کشت گندم اختصاص یافت اما تنها ۳۵۲ هزار هکتار آن قابل برداشت است. پیش بینی می شود حدود ۹۲۸ هزار تن گندم برداشت شود که از این میزان ۷۰۵ هزار تن در قالب خرید تضمینی از کشاورزان خریداری خواهد شد.

مهقانی ادامه داد: در بخش جو نیز از مجموع ۶۶ هزار هکتار سطح کشت شده تنها ۲۷ هزار هکتار قابل برداشت است و تولید این محصول به ۳۶ هزار تن محدود خواهد شد. در مورد کلزا نیز پیش بینی می شود از ۳۸ هزار هکتار سطح برداشت حدود ۵۸ هزار تن محصول حاصل شود.

وی در ادامه به سایر محصولات نیز اشاره کرد و گفت: در حوزه چغندر قند پاییزه از ۷۸۰۰ هکتار سطح قابل برداشت تولیدی در حدود ۳۹۰ هزار تن پیش بینی شده و در زمینه گیاه دارویی کاملیا سطح کشت به هزار هکتار رسیده که می تواند ۶۰۰ تن محصول به همراه داشته باشد.

لزوم اصلاح الگوی کشت با توجه به محدودیت منابع آبی

مهقانی در بخش دیگری از سخنان خود به چالش های الگوی کشت شالی پرداخت و گفت: با توجه به شرایط بحرانی منابع آبی خصوصاً در برخی مناطق استان پیشنهاد شده سطح زیر کشت شالی از ۴۸ هزار و ۵۰۰ هکتار به حدود ۳۶ هزار هکتار کاهش یابد و برخی شهرستان ها از این طرح خارج شوند.

وی همچنین با انتقاد از عدم تخصیص به موقع یارانه به شرکت های بذر تصریح کرد: ۱۸ شرکت بذری در استان فعال هستند که با وجود عدم دریافت یارانه سال گذشته فعالیت خود را ادامه داده اند. حمایت از این شرکت ها ضروری است و باید در مصوبات حمایتی لحاظ شوند.

کاهش سطح زیر کشت پنبه و تلاش برای مکانیزه سازی

علی موسی خانی رئیس اداره پنبه و دانه های روغنی جهاد کشاورزی گلستان نیز در این نشست با اشاره به تأثیر خشکسالی بر کشت پنبه گفت: اگرچه در الگوی کشت سال جاری ۲۹ هزار هکتار برای پنبه در نظر گرفته شده اما با توجه به کاهش منابع آبی به ویژه در حوزه سدهای گلستان و نرماب پیش بینی می شود سطح کشت نهایتاً به ۲۰ هزار هکتار یا کمتر برسد.
کاهش سطح زیر کشت پنبه و تلاش برای مکانیزه سازی

وی خاطرنشان کرد: سال گذشته سطح زیر کشت پنبه ۱۲ هزار و ۵۰۰ هکتار بود. امید می رفت امسال این رقم افزایش یابد اما کاهش ذخایر سدها مانع از تحقق این هدف شده است.

موسی خانی با اشاره به بازار امیدوارکننده پنبه اظهار کرد: با اینکه قیمت تضمینی پنبه ۴۴ هزار تومان اعلام شده خرید توافقی با قیمت هایی تا ۶۰ هزار تومان نیز مطرح است که می تواند کشاورزان را برای کشت بیشتر ترغیب کند.

وی تأکید کرد: برای تأمین بذر مشکلی وجود ندارد. ۳۰۰ تن بذر داخلی ضدعفونی شده موجود است که بخشی از آن با اعتبار الگوی کشت برای مقابله با آفات تهیه شده است. همچنین توسعه برداشت مکانیزه در دستور کار قرار گرفته و امسال برنامه ریزی برای برداشت مکانیزه در دو هزار هکتار انجام شده است.

به گفته موسی خانی یکی از کارخانه های فرآوری نیز متعهد شده پنبه برداشت شده به صورت مکانیزه را با قیمتی ۱۰ تا ۱۵ درصد بالاتر خریداری کند. وی همچنین از پیگیری طرح پایش مزارع پنبه با اعتباری معادل ۵.۸ میلیارد تومان خبر داد که می تواند عملکرد را تا ۴۰۰ کیلوگرم در هر هکتار افزایش دهد.

وضعیت کشت سویا و برنامه های حمایتی

رئیس اداره پنبه و دانه های روغنی همچنین گفت: در الگوی کشت سال جاری ۲۸ هزار هکتار برای سویا پیش بینی شده است. با در نظر گرفتن بارش های خرداد حدود ۱۲ هزار هکتار از این سطح عملیاتی خواهد شد. قیمت تضمینی سویا نیز ۴۳ هزار تومان اعلام شده است.

واردات پنبه و سیاست های ارزی

قربان قربانی رئیس مؤسسه تحقیقات پنبه کشور در این نشست به چالش های ارزی در واردات پنبه پرداخت و گفت: سال گذشته ارز موسوم به مبادله ای معادل توافقی به واردات پنبه تخصیص یافت. در صورتی که واردات با ارز آزاد انجام شود قیمت هر کیلو الیاف پنبه حدود ۱۶۰ هزار تومان و پنبه دانه ای ۶۵ هزار تومان خواهد بود. اما با ارز ۵۷ هزار تومانی واردات اقتصادی نیست.
واردات پنبه و سیاست های ارزی

وی افزود: با ادامه تخصیص ارز توافقی واردکنندگان قادر به واردات در سطح مورد انتظار نخواهند بود. اگر قرار است واردات آزاد شود ارز توافقی نباید به این بخش تخصیص یابد تا بازار به سمت قیمت واقعی و رقابتی برود.

قربانی با اشاره به اینکه صنایع داخلی مانع واردات پنبه با ارز آزاد می شوند از اتاق بازرگانی خواست برای حل این مسئله ورود کند و افزود: در صورت حمایت بخش خصوصی می توان به تعادل در بازار و ثبات قیمت ها امیدوار بود.

خرید تضمینی بدون وقفه و حمایت از کشاورزان

حسین پهلوانان معاون توسعه بازرگانی جهاد کشاورزی گلستان نیز در این نشست ضمن ارائه گزارشی از روند خرید محصولات کشاورزی گفت: طبق ابلاغ وزارت جهاد کشاورزی خرید تضمینی گندم جو و دانه های روغنی آغاز شده است. شرکت غله مسئول خرید گندم پشتیبانی امور دام مسئول خرید جو و غله با همراهی بخش خصوصی مسئول خرید دانه های روغنی هستند.

وی ادامه داد: در جلسه هفته گذشته با حضور استاندار مصوبات خوبی برای تأمین مطالبات کشاورزان به تصویب رسید. با دستور رئیس جمهور محدودیت های اعتباری سال گذشته برطرف شده و مشکلی در تأمین منابع خرید وجود ندارد.

پهلوانان با تأکید بر خرید به موقع محصول کشاورزان افزود: در بخش جو حتی با وجود تأخیر در معرفی بخش خصوصی از سوی وزارتخانه استان با مباشرت شرکت های محلی اقدام به جمع آوری محصولات خواهد کرد.

وی در پایان گفت: برای خرید گندم ۹۰ مرکز و برای خرید کلزا ۴۲۳ مرکز در سطح استان در نظر گرفته شده و انتظار می رود روند خرید تضمینی امسال روان و بدون وقفه باشد.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "تأکید بر ضرورت بازنگری در الگوی کشت، توسعه مکانیزاسیون و ثبات در بازار محصولات" هستید؟ با کلیک بر روی استان ها، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "تأکید بر ضرورت بازنگری در الگوی کشت، توسعه مکانیزاسیون و ثبات در بازار محصولات"، کلیک کنید.