نحوه استفاده از فیبوناچی در معاملات فارکس
لیوناردو ، ریاضی دان نابغه ای بود که در قرن سیزدهم میلادی، سری اعدادی را کشف کرد که بعدها به آن، نام اعداد فیبوناچی گفتند. اعداد فیبوناچی و نسبت های برگرفته از آن به وفور در طبیعت دیده می شوند، هرچند اعداد فیبوناچی برای بازارهای مالی ساخته نشده بودند اما وجود آن ها در نمودارهای قیمت، باعث شد که معامله گران زیادی از آن ها در معاملات خود استفاده کنند و همین نکته به اهمیت فیبوناچی در فارکس افزوده است. اعداد فیبوناچی در بورس، ارزهای دیجیتال و سایر بازارها به شکل های مختلفی استفاده می شوند، در این بخش از سری مقالات فیبوناچی در سایت قصد داریم، به معرفی فیبوناچی به زبان ساده و کاربرد آن در و بازار فارکس بپردازیم و همچنین بررسی کنیم که بیشترین لوریج در فارکس برای کدام بروکر است.
دنباله ی فیبوناچی چیست؟
دنباله فیبوناچی از اعداد: 0، 1، 1، 2، 3، 5، 8، 13، 21، 34، 55، 89، 144 و… تشکیل شده است، اولین نسبتی که در این سری اعداد وجود دارد این است که هر عدد از جمع دو عدد قبل از خود به دست می آید. مثلاً عدد 13 حاصل جمع دو عدد قبل از خود یعنی (5 و 8) است.
فیبوناچی و طبیعت
یکی از علت های شهرت سری اعداد فیبوناچی، وجود این اعداد و نسبت ها در اجزای طبیعت بود، زیرا این قضیه نشان دهنده نظم حاکم در جهان است، دنباله ی فیبوناچی در طبیعت به وفور دیده می شود، از شکل ظاهری لاک حلزون و دانه های موجود در گل آفتاب گردان تا شکل گوش بیرونی در انسان، از معروف ترین نمونه های فیبوناچی در طبیعت هستند.
فیبوناچی و خرگوش
فیبوناچی خرگوش و زادوولد آن ها را در یکی از مطالعات خود بررسی کرد، او می خواست پاسخ به این پرسش که «از زادوولد یک جفت خرگوش نر و ماده در ماه nام چند جفت خرگوش به وجود می آید؟» را کشف کند، بنابراین با بررسی تعداد زادوولد خرگوش ها به ترتیب هرماه به جواب رسید و توانست، سری اعداد فیبوناچی را به دست آورد.
فیبوناچی و نسبت طلایی
از اعداد فیبوناچی نسبت های مختلفی به دست می آید اما مهم ترین نسبت فیبوناچی، نسبت طلایی است، نسبت طلایی از تقسیم کردن هرکدام از اعداد فیبوناچی به عدد قبل از آن و یا عدد بعدازآن به دست می آید.
- از تقسیم هر عدد به عدد بعد از خود در سری فیبوناچی، نسبت 0.618 به دست می آید.
- از تقسیم هر عدد به عدد قبل از خود در سری فیبوناچی، نسبت 1.618 به دست می آید.
هردوی این نسبت ها به عنوان نسبت طلایی فیبوناچی شناخته می شوند.
سایر نسبت های فیبوناچی
در بازارهای مالی بیشتر از این که از اعداد فیبوناچی استفاده شود از نسبت های فیبوناچی استفاده می شود. در قسمت قبلی، نسبت طلایی را معرفی کردیم و حالا قصد داریم نحوه محاسبه دو نسبت دیگر را توضیح دهیم.
در فارکس، ضرایب فیبوناچی را می توان به شکل عددی و درصدی نشان داد، مثلاً نسبت فیبوناچی 0.618 با ضرب کردن در عدد 100، مساوی 61.8 درصد است، فیبوناچی نسبت های دیگری هم دارد که در ادامه به مهم ترین آن ها اشاره می کنیم:
- از تقسیم هر عدد در سری فیبوناچی به دو عدد بعدازآن، نسبت 0.382 به دست می آید.
برای شرکت در به این صفحه مراجعه کنید!
- از تقسیم هر عدد در سری فیبوناچی به سه عدد بعدازآن، نسبت 0.236 به دست می آید.
بنابراین نسبت های مهم فیبوناچی به ترتیب برابرند با: 0.236، 0.382، 0.618، 1.000، 1.272، 1.618 و… . البته در ابزارهای فیبوناچی موجود در پلتفرم های معاملاتی و نموداری، از 50 درصد هم استفاده می شود، درست است که این عدد، یکی از نسبت های فیبوناچی نیست اما چون معامله گران بسیاری از این نسبت استفاده می کنند و بسیار پرکاربرد است، اعتبار بالایی پیداکرده است.
ابزارهای فیبوناچی کدامند؟
اعداد و نسبت های فیبوناچی در فارکس کاربرد بسیار زیادی دارند و بسیاری از تریدرهای حرفه ای از آن ها برای انجام معاملات استفاده می کنند؛ کاربرد اعداد فیبوناچی را در سه بخش ابزارهای فیبوناچی، الگوهای هارمونیک و امواج الیوت دسته بندی کرده و به توضیح هر یک می پردازیم.
1- ابزارهای فیبوناچی و کاربرد آن ها در تحلیل تکنیکال
برای انجام تحلیل تکنیکال در فارکس می توان از مجموعه ابزارهای فیبوناچی که بر پایه نسبت های فیبوناچی به وجود آمده اند استفاده کرد، برای رسم ابزار فیبوناچی قله ها (High) و دره های (Low) اصلی در هر تایم فریم را در نظر می گیریم و نسبت به هدفی که از ترسیم این ابزار داریم سقف را به کف و یا کف را به سقف وصل می کنیم.
به طورکلی معامله گران سطوح فیبوناچی را به عنوان مناطق احتمالی قیمت در آینده در نظر می گیرند؛ معامله گران حرفه ای، منتظر واکنش قیمت به این سطوح می مانند و هیچ وقت پیش از موعد وارد معامله نمی شوند، سطوح مختلف فیبوناچی وقتی اهمیت بیشتری پیدا می کنند که با سایر ابزارها تلاقی پیداکرده و تشکیل نواحی PRZ بدهند.
این ابزارها خود چند نوع مختلف دارند و با آموزش فیبوناچی در تریدینگ ویو می توانید از یک یا چند تا از آن ها را به صورت هم زمان استفاده کنید.
این نوع از فیبوناچی که یا ریتریسمنت نام دارد، میزان احتمالی اصلاح قیمت و یا پولبک را می توان شناسایی کرد، برای ترسیم این نوع فیبوناچی تنها به دونقطه سقف و کف از یک موج اصلی نیاز داریم تا با وصل کردن سقف/ کف به هم درصدهای فیبوناچی را به دست آوریم.
در فارکس، نوع تغییر شکل یافته فیبوناچی اصلاحی است که به جای خطوط افقی از خطوط مورب استفاده می کند، در این نوع فیبوناچی نیز به سه نقطه نیاز داریم که به طور مفصل در مقاله ای به همین نام نحوه ترسیم و کاربرد این ابزار را با مثال شرح داده ایم.
در فارکس، با استفاده از خطوط مورب، میزان اصلاح قیمت و سطوح حمایت و مقاومت را بر پایه دو فاکتور قیمت و زمان مشخص می کند، در این نوع از فیبوناچی نیز یک کف اصلی را به یک سقف اصلی در روند نزولی متصل می کنیم و روند صعودی نیز عکس این عمل را انجام می دهیم که به طور مفصل در مقاله مربوطه در سایت مجموعه آموزش ساده بورس، آموزش داده شده است.
در فارکس، با استفاده از نیم دایره هایی که بر اساس نسبت های فیبوناچی به وجود آمده اند، مناطق احتمالی برگشت قیمت و حمایت/ مقاومت را با توجه به دو فاکتور قیمت و زمان مشخص می کند.
با آموزش در فارکس، این ابزار با خطوط عمودی که روی محور زمان رسم می کند، می توانید زمان بازگشت احتمالی قیمت را پیش بینی کنید. برای اطلاع از نحوه ترسیم این فیبو می توانید به مقاله مربوطه مراجعه بفرمایید.
از مطالبی که بیان کردیم می توان این طور نتیجه گیری کرد که اعداد فیبوناچی در فارکس که در قالب ابزارهای مختلفی استفاده می شوند، سه کاربرد عمده دارند:
- بعضی از ابزارهای فیبوناچی در فارکس، تغییرات قیمت را نشان می دهند مثل فیبوناچی اصلاحی، گسترشی و کانال (در اصطلاح عامیانه به آن ها فیبوناچی قیمت یا فیبوناچی قیمتی هم گفته می شود)، زیرا خط فیبوناچی روی نمودار قیمت قرار می گیرد.
- برخی دیگر از ابزارهای فیبوناچی در فارکس، تغییرات زمان را نشان می دهند مثل فیبوناچی زمانی، زیرا خطوط فیبوناچی روی محور زمان تغییرات را نشان می دهد.
- برخی از ابزارهای فیبوناچی در فارکس، تغییرات قیمت و زمان را به صورت هم زمان نشان می دهند مثل فیبوناچی بادبزنی و فیبوناچی کمان.
الگوهای هارمونیک و اعداد فیبوناچی
اعداد فیبوناچی در فارکس کاربرد دیگری هم دارند و آن هم تشخیص الگوهای هارمونیک است؛ الگوهای هارمونیک، بر اساس نسبت های فیبوناچی و شکل ظاهری خاصی که دارند در نمودارهای قیمت قابل تشخیص هستند، این الگوها اغلب به شکل M و یا W در نمودار ظاهر می شوند و نام های مختلفی مثل الگوی هارمونیک ، ، پروانه و… دارند که هرکدام از این الگوها با نسبت های خاصی از فیبوناچی مشخص می شوند؛ زمانی که با استفاده از نسبت های فیبوناچی خاصی که در الگوهای هارمونیک وجود دارد بتوانید در چارت های قیمت آن ها را پیدا کنید، می توانید از این الگوها به عنوان یکی از سیگنال های معاملاتی استفاده کنید.
در سری مقالات مفصلاً درمورد این الگوها توضیح داده شده و نسبت های خاص فیبوناچی این الگوها بیان شده است.
امواج الیوت و اعداد فیبوناچی در فارکس
یکی دیگر از کاربردهای اعداد فیبوناچی در بازار مالی، شناسایی و تاییدیه امواج الیوت به وسیله آن هاست. در اصل پایه نظریه امواج الیوت یک چرخه هشت موجی است که 5 موج از این چرخه در جهت روند و 3 تای دیگر در جهت اصلاح روند هستند و طول آن ها با توجه به نسبت های فیبوناچی قابل تشخیص هستند.
- موج دوم معمولاً به اندازه 38.2 تا 78.6 درصد از موج اول را اصلاح می کند.
- موج سوم چون جزء موج های بزرگ هست معمولاً با سه نسبت مختلف نسبت به موج یک حرکت می کند: 1.618، 2.618 یا 4.23.
- موج چهارم معمولاً به اندازه 38.2 تا 61.8 درصد موج سوم را اصلاح می کند.
- موج پنجم دو شکل مختلف دارد:
- اگر موج سوم بیشتر از 1.618% باشد، موج پنجم می تواند به اندازه 1.618% یا 2.618% موج یک حرکت کند.
- اگر موج سوم کوچک تر از 1.618% باشد موج پنجم گسترش پیدا می کند و اندازه ی آن برابر 0.618، 1 و یا 1.618 درصد موج یک تا سه است.
موج شماری صحیح امواج الیوت با استفاده از اعداد و نسبت های فیبوناچی یکی از مهم ترین مواردی است که برای موفقیت در بازار فارکس باید آن ها را یاد بگیرید.
نحوه رسم فیبوناچی در فارکس
اعداد فیبوناچی در فارکس با توجه به نسبت های مختلفی که بر روی امواج ایجاد می کند، می تواند سطوح مهمی در بازار را شناسایی می کنند که به عنوان مناطق احتمالی حمایت و مقاومت در بازار مخصوصاً اگر با سایر ابزارها تلاقی پیداکرده باشند، در نظر گرفته می شوند. برای رسم فیبوناچی می توانید متناسب با نوع تحلیل خود، از ابزارهای فیبوناچی در یکی از پلتفرم های یا استفاده کنید.
ترسیم نوع صعودی فیبوناچی در فارکس
در این بخش برای آموزش ترسیم فیبوناچی صعودی در فارکس از ابزار فیبوناچی ریتریسمنت استفاده می کنیم. با استفاده از این ابزار می توانیم مقدار پولبک یا اصلاح قیمت را پیش بینی کنیم. با انتخاب سومین گزینه سمت چپ در پلتفرم تریدینگ ویو این ابزار را انتخاب کنید.
شکل زیر نمودار CHFJPY را در فارکس نشان می دهد. اولین کاری که باید انجام دهید تشخیص جهت روند اصلی نمودار است که در این نمودار، جهت حرکت صعودی است. برای رسم فیبوناچی ابتدا و انتهای موج حرکتی که همان دره و قله هستند را با استفاده از ابزار فیبوناچی ریتریسمنت به هم وصل کنید. با وصل این دونقطه نسبت های فیبوناچی به صورت خودکار در چارت نمایش داده می شوند.
همان طور که در شکل بالا می بینید، قیمت به سطح 38.2 درصد فیبوناچی اصلاحی واکنش نشان داده و ازآنجا برگشته است. این سطح به عنوان یک حمایت مهم عمل کرده است.
ترسیم نوع نزولی فیبوناچی در فارکس
اگر روند حرکت قیمت نزولی باشد، برای به دست آوردن سطوح اصلاح قیمت با فیبوناچی، باید قله را به دره وصل کنید. شکل زیر نمودار جفت ارز EURGBP را نشان می دهد. در اینجا سطح 38.2 درصد فیبوناچی به عنوان مقاومت عمل کرده است و قیمت بعدازآن دچار ریزش شده است.
معرفی کتاب برای یادگیری فیبوناچی
مطالعه کتاب یکی از روش های یادگیری معامله گری در بازارمالی است. پیدا کردن مناسب ترین کتاب برای فیبوناچی ممکن است وقت زیادی از شما بگیرید؛ یکی از کتاب های مطرح در این زمینه، کتاب «معامله با ابزار فیبوناچی» اثر کارولین بوردون است، البته به خاطر داشته باشید که با آموزش استاندارد می توانید چکیده ای از چندین کتاب مطرح و مهم را کاربردی آموزش ببینید و بدون نیاز به صرف وقت بیشتر برای خواندن و درک مطلب چندین کتاب مختلف، همچنین با استفاده از یک استاد حرفه ای می توانید تمرین کنید و حتی ایرادات تکنیکی خود را برطرف کنید و مسیر موفقیت خود را کوتاه تر کنید.
نسخه ترجمه شده این کتاب در بازار وجود دارد و شما می توانید به راحتی آن را تهیه و مطالعه کنید ولی اگر به زبان انگلیسی مسلط هستید می توانید این کتاب را با استفاده کنید.
نحوه انتخاب اندیکاتور فیبوناچی
اندیکاتورهای فیبوناچی مختلفی به غیراز اندیکاتورهای پیش فرض فیبوناچی در پلتفرم های معاملاتی وجود دارد، این اندیکاتورها به صورت اتوماتیک فیبوناچی را در نمودار اعمال می کنند. ما استفاده از این های اتوماتیک را پیشنهاد نمی کنیم چون این ابزارها یا آن چنان دقیق نیستند و یا توسط افراد کمی استفاده می شوند که اعتبار آن ها را کاهش می دهد، به علاوه اندیکاتورهای فیبوناچی مثل فیبو ریتریسمنت، فیبو اکستنشن و… که به صورت پیش فرض در متاتریدر و تریدینگ ویو وجود دارد به دانش و مهارت معامله گر برای رسم کردن آن نیاز دارد، پس بهتر است که نحوه رسم فیبوناچی ها را به شکل اصولی یاد بگیرید تا بتوانید به بهترین نحو ممکن از آن ها در معاملات خود استفاده کنید و تشخیص دهید کمترین اسپرد در کدام بروکر است.
اعداد فیبوناچی در بازارمالی کاربرد زیادی دارند و یادگیری اصولی آن ها برای هر تریدری الزامی است، این کاربرد را می توان در ابزارهای مختلف فیبوناچی، الگوهای هارمونیک و امواج الیوت به واضح ترین شکل ممکن دید؛ البته درصدهای فیبوناچی در سایر بازارها نیز به همین شکل استفاده می شوند، در پایان باید به این نکته اشاره کنیم که شناسایی سطوح بالقوه حمایت و مقاومت، تعیین اهداف قیمتی، نقاط ورود و حد ضرر از دیگر کاربردهای ابزارهای فیبوناچی است و معامله گران زیادی در سرتاسر دنیا از آن ها استفاده می کنند.
همین نکته خود اهمیت یادگیری فیبوناچی را دوچندان می کند، بنابراین بهترین کار ممکن یادگیری اصولی ابزارها و داشتن یک استراتژی موفق و آزموده شده مثل استراتژی جامع معاملاتی یا به اختصار است که تمامی جوانب یک معامله را در نظر بگیرید و درجای درست و بجا با استفاده از این ابزارها معامله کنید، علاوه بر این ما در مجموعه آموزش ساده بورس اساتید باتجربه ای داریم که در این راه به شما کمک می کنند تا به صورت فردبه فرد مشکلات و ایرادات خود را در شناسایی و رفع کنید تا بیشترین میزان بازدهی و سود را از این بازارهای پر پتانسیل دریافت کنید.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "نحوه استفاده از فیبوناچی در معاملات فارکس" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی, کسب و کار ایرانی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "نحوه استفاده از فیبوناچی در معاملات فارکس"، کلیک کنید.