چرا برخی از کالاهایی که ارز ترجیحی می گیرند، گران می شوند؟
به گزارش ام ویک،یک کارشناس اقتصادی می گوید تاخیر در پرداخت ارز برای واردات کالاهای اساسی و عدم تامین به موقع نهاده های مورد نیاز تولید، چالش های بسیاری را برای تولیدکنندگان فراهم می کند و باعث می شود علی رغم پرداخت یارانه توسط دولت، اما مصرف کننده آن را لمس نکند و همچنین این نکته را هم باید در نظر داشت که بخشی از افزایش قیمت یک کالا به افزایش هزینه های تولید نیز مربوط می شود.
ام ویک در خبری نوشت:مهدی فامیل محمدی با بیان اینکه کالاهای اساسی کشاورزی که ارز ترجیحی دریافت کرده اند به دو دسته تقسیم می شوند، گفت: یک دسته کالاهایی هستند که مستقیما خوراک نهایی بوده مانند روغن و حبوبات که به طور جدی تاثیر دریافت یارانه ارزی دولت در قیمت شان مشهود است و نمی توان گفت یارانه پرداختی به دست مصرف کننده نهایی نرسیده است.
وی افزود: شاهد اینکه این یارانه در اقلام مذکور به دست مصرف کننده می رسد این است که در زمستان سال 1402حدود یک هفته ارز ترجیحی حبوبات با محدودیت مواجه شد و شاهد بودیم قیمت این کالاها افزایش یافت. بنابراین ثبات قیمت ناشی از ارز ترجیحی واقعی بود.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: دسته دوم کالاهای واسطه ای هستند که عمدتا به صورت خوراک دام و طیور وارد کشور می شوند، مانند ذرت و کنجاله سویا که عمده ارز ترجیحی هم به همین کالاها تعلق می گیرد.
نهاده باید به موقع تامین شود
محمدی تصریح کرد: در خصوص نهاده های دامی دریافت کننده ارز ترجیحی باید توجه داشت که اثر این نهاده ها بر روی کالاهای نهایی یعنی گوشت و مرغ باید با همراهی الزاماتی باشد تا مصرف کننده بتواند دریافت این یارانه را لمس کند. مهمترین نکته در این زمینه تامین به موقع نهاده است. فرض کنید تمام ذرت و کنجاله های وارداتی ارز ترجیحی دریافت کنند، اما پرداخت این ارز با چنان تاخیری مواجه شود که زمان بندی معاملاتی واردکنندگان با چالش مواجه شود. این یعنی آنها نتوانند مطالبات تامین کننده بین المللی را پرداخت کنند و کالا در بنادر بماند. به همین دلیل مثلا مرغداران با کمبود نهاده مواجه می شوند و جوجه ریزی متوقف می شود. یعنی با وجود اینکه یارانه ارزی پرداخت شده، اما تولید متوقف شده است.
به گفته وی این اتفاق در سال گذشته خصوصا اوایل سال رخ داد و باعث شد هم تولیدکنندگان متضرر شوند و هم مصرف کننده با وجود آنکه دولت بابت کالای مصرفی اش یارانه پرداخت کرده بود، اما از دریافت محصول ارزان قیمت محروم شود.
بخشی از افزایش قیمت کالاها ناشی از افزایش هزینه تولید است
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه نمی توان همه تقصیرها را گردن شبکه ها یا باندهای فساد انداخت و این طور هم نباید القا کرد که سیاست ارز ترجیحی یک سیاست کاملا شکست خورده است، عنوان کرد: حتما باید الزامات اجرایی مراعات شود که در آن صورت قطعا مصرف کننده هم یارانه را لمس می کند. همچنین موضوع دیگر اینکه افزایش قیمت کالایی همچون مرغ و گوشت عمدتا ناشی از افزایش هزینه های اجاره بها، قطع برق و گاز واحدهای اقتصادی و… هم بوده و نهاده وارد شده با ارز ترجیحی شاید نیمی از هزینه های واحدهای تولیدی را تشکیل دهد.
راهکاری برای کاهش هزینه تولید
محمدی در پایان گفت: یکی دیگر از راهکارهای کاهش هزینه تمام شده، توسعه زنجیره های تولید گوشت و مرغ و اتصال این واحدهای تولیدی به واردکنندگان در قالب این زنجیره ها برای قطع دست دلالان نهاده است که باید حتما در دستور کار دولت قرار گیرد.
217
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "چرا برخی از کالاهایی که ارز ترجیحی می گیرند، گران می شوند؟" هستید؟ با کلیک بر روی استان ها، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "چرا برخی از کالاهایی که ارز ترجیحی می گیرند، گران می شوند؟"، کلیک کنید.