آینده برای سپاهان چگونه است؟ – خبرگزاری ام ویک | اخبار ایران و جهان
خبرگزاری ام ویک- گروه استان ها – امیرحسین تاجمیر: در مرحله یک چهارم نهایی لیگ قهرمانان آسیا ورزشگاه کینگدام آرنا شهر ریاض میزبان دیدار آخرین نماینده فوتبال ایران یعنی سپاهان اصفهان و الهلال عربستان بود؛ دیداری که مثل مسابقه رفت این دو تیم در نقش جهان با نتیجه سه بر یک به نفع نماینده عربستان به پایان رسید تا زردپوشان اصفهانی پس از یک شروع طوفانی حالا خسته تر از همیشه به اصفهان بازگردند.
در نیمه نخست این دیدار دو تیم موقعیت هایی داشتند که سهم سپاهان سه موقعیت خوب بود که با چارچوب ناشناسی شهریار مغانلو و فرشاد احمدزاده راه به جایی نبرد؛ در مقابل نیازمند در یک موقعیت و یوسفی و یزدانی در دو موقعیت جداگانه دروازه این تیم را از خطر فروپاشی در نیمه نخست نجات دادند.
در شروع نیمه دوم باز هم سپاهان هجومی ظاهر شد؛ در دقیقه 51 فرشاد احمدزاده روی یک ارسال با یک ضربه سر دروازه الهلال را باز کرد تا نتیجه مجموع 3 بر 2 شود و امیدهای طلایی پوشان برای جبران نتیجه بازی رفت و صعود به مرحله بعدی زنده شود. ورق اما چند دقیقه بعد برگشت؛ این بار قرعه اخراج مستقیم به نام سیاوش یزدانی درآمد تا او در این مسابقه سپاهان را ده نفره کند. یزدانی در حالی 11 امین اخراجی زردپوشان در این فصل بود که هنگام خروج از زمین با نشان دادن نتیجه یک بر صفر برای هواداران الهلال کری نیز خواند. پنج دقیقه بعد از اخراج به ترتیب در دقیقه 76 سالم الدوساری، در دقیقه 82 روبن نوس و در دقیقه 97 میتروویچ دروازه سپاهان را باز کردند تا زردپوشان هر چه سریع تر به اصفهان بازگردند!
در نگاه به فضای پیشرو و پاسخ دادن به این موضوع مهم که آینده سپاهان در لیگ فعلی چگونه رقم می خورد؟ بررسی و ریشه یابی اینکه چرا کام زردپوشان در این مرحله تلخ شد و خبری از آن سپاهان ابتدای فصل مورایس دیگر نیست یک نیاز اساسی است.
«بازیکنان» سپاهان همان بی مهره پر مهره / نگاهی به عدم توازن در خطوط مختلف این تیم
در ابتدای فصل وقتی از مدیران سپاهان می پرسیدی چرا بازیکنان تاپ لیگ باید در ازای مبلغی مشابه یا کمتر از تیم های دیگر به اصفهان بیایند می گفتند اینجا بازیکن راحت تر است؛ حاشیه ندارد و پولش را به اندازه و سر وقت می گیرد. ادعایی که اما حالا و تا اینجای کار دقیقاً برعکس از کار درآمده است. حاشیه در این فصل به قدری بلای جان زردپوشان شده که به صورت مشهود و قابل توجه روی عملکرد آن ها تاثیر گذاشته است؛ از داستان کسر امتیاز و محرومیت بازیکنان در لیگ تا لغو میزبانی و نتیجه 3 بر صفر در آسیا یا حتی اجبار به استعفای مدیرعامل وقت، کاری با سپاهان کرد که این تیم پنجمین باخت متوالی اش را در عربستان داد تا وقفه فیفادی و ریکاوری های رقم خورده راه به جایی نبرده و بحران پایان نیم فصل اول برای طلایی پوشان ادامه داشته باشد
مولفه مهم دیگر که آن ها را در چالش فعلی قرار داده ضعف در خطوط مختلف این تیم در لیگ امسال است؛ سپاهان در این روزها به خوبی نشان داده که توازن خوبی در خطوط مختلف از لحاظ بازیکن ندارد؛ هر چقدر که ترکیب طلایی مورایس در خط حمله و هافبک های کناری سپاهان حرف ندارد اما قلب خط دفاع این تیم پاشنه آشیل است.
علاوه بر آن شاید حالا در این مقطع از فصل به توان گفت خریدهای ابتدایی فصل برای آن ها بیش از یک بمب خارجی یک انفجار درونی بوده است. آن ها در ابتدای فصل بازار نقل و انتقالات را با جذب ستاره سایر تیم های لیگ برتری بمب باران کردند اما طولی نکشید تا با قانون محدودیت سقف قرارداد دستشان بسته شد و وارد چالش شدند. سپاهان حالا و در مقطع فعلی با توجه به جدایی چند تن از بازیکنانش در پست های مختلف نیاز به بازیکن دارد. نکته ای که باید دید با جدایی محمد قربانی چگونه به آن پاسخ می دهند؟!
«سرمربی و کادرفنی» از اعجاز در آکادمی تا چیزهایی که فقط در ایران رقم می خورد
هر چند وضعیت فعلی فوتبال ایران را نمی توان وضعیت مناسبی دانست اما حضور ژوزه مورایس با توجه به پیشینه وی در فوتبال جهان را در این روزهای بد باید غنیمت دانست؛ مورایس پرتغالی سال ها کمک مربی مورینیو در باشگاه های پورتو، ریال مادرید، چلسی و اینتر میلان بوده و از همین رو او شاید تنها برگه شانس سپاهان در فوتبال فعلی باشد. ژوزه مورایس که در روزهای پایانی نیم فصل خبر جدایی اش از سپاهان تکذیب شد، این فصل شاهد اتفاقاتی بود که هیچگاه در هیچ لیگ فوتبالی آن را نمی بیند! این اتفاقات در حالی در یکی از حرفه ای ترین باشگاه های فوتبالی ایران برای او رقم خورد که دلیل تعهد او نسبت به سپاهان و قراردادش برای بسیاری از هواداران فوتبال مورد سوال و تعجب نیز قرار گرفت.
معجزه حضور مورایس در سپاهان فارغ از هر نتیجه و جدولی در فوتبال چیزی برای آیندگان این تیم بود؛ او که در ابتدای فصل با مصدومیت چند مهره اساسی اش در ترکیب مواجه شد با اعتماد به بازیکنان آکادمی سپاهان مثل محمد جواد حسینی نژاد، آریا یوسفی و ارشیا سرشوق یک اتفاق ویژه را برای زردپوشان رقم زد. اعتماد به این جوانان به حدی رسید که هر سه این بازیکنان با درخشش در طول بازی های لیگ به ترکیب تیم ملی نیز دعوت شدند.
اما در میانه این حضور موثر و پر رنگ، این روزها وقتی از جذب بازیکنان خارجی بی تاثیر مثل نیلسون جونیور و برایان دابو در سپاهان حرفی زده می شود مدیریت و هیات مدیره باشگاه آدرس مورایس را می دهند. موضعی که آدرس خوبی برای هواداران این تیم نیست و با توجه به عملکرد نامناسب آن ها همچنین وضعیت فعلی این تیم می تواند رابطه هواداران و مورایس را تحت الشعاع قرار دهد.
«مدیریت» گره سفت ناکامی به تراژدی نفرین منابع در آیینه عبرت!
اثر مدیریت آن هم در فوتبال روز دنیا گره مستقیمی به موفقیت و ناکامی در این ورزش گروهی خورده است؛ در فوتبال ما این موضوع گاهی فقط در پیروزی ها از زبان مدیران فوتبالی منعکس می شود اما برای کارشناسان و علاقه مندان فوتبال کاملاً مشخص و قابل پذیرش است که ناکامی های ما در فوتبال بیش از هر عاملی به مدیران گره بخورد؛ نقش مدیران سپاهان به خصوص محمدرضا ساکت به چند دلیل در ایجاد یا رقم خوردن فضای فعلی مشهود و قابل بررسی است.
نفرین منابع یکی از نظریه های مشهور اقتصادی است که به بررسی رابطه رشد و تزریق منابع و خرج پول می پردازد؛ در بررسی شرایط فعلی سپاهان به نظر می رسد آن ها هم دچار چیزی شبیه به نفرین منابع شده اند.
مدیران سپاهان در ابتدای فصل بدون در نظر گرفتن قانون سقف بودجه قراردادها و نیازسنجی مناسب از شرایط شان شروع به خریدن ستارگان لیگ کردند و بمب های مختلفی در فصل نقل و انتقالات ترکادند. محمدرضا ساکت در این آتش بازی از تیتر یک رسانه های ورزشی جدا نمی شد و همین موضوع او را در اوج قدرت به عنوان یک مدیر فوتبالی قرار داده بود.
در همین زمان بسیاری از کارشناسان نسبت به ضرورت نیازسنجی در خریدها به سپاهان هشدار می دادند اما ساکت از پیشنهاد هر ای جنت برای بازیکنی که بتواند به تیتر رسانه ها شوک بدهد دریغ نمی کرد! طرح بلند پروازانه ساکت برای سپاهان خیلی زودتر از قهرمانی در لیگ و آسیا دامن این تیم را گرفت و محو شد. عدم توجه مدیران این تیم به تذکرات سازمان لیگ در موضوع سقف قرارداد و همچنین کارشناسان پیرامون توازن ترکیب، کار را برای سپاهان سخت کرد و راه بازگشتی نیز برای اصلاح وضعیت باقی نگذاشت.
بسیاری بررسی دلیل این ولخرجی های بدون برنامه در جذب بازیکنان را به سه دلیل مهم خلاصه می کنند؛ «1- فتح تیتر رسانه ها و توجه هواداران 2- قهرمانی در لیگ و حضور آبرومند در آسیا 3- انتفاع مالی یا تحمیل پشت پرده بازیکنان توسط ایجنت ها». دلایلی که هر چه باشد مسیر این تیم را در این فصل فوتبالی سخت کرد. نکته مهم دیگر این بود که این بمب های نقل و انتقالاتی بیش از برکت آفرینی برای سپاهان آفت داشتند به حدی که آن ها مجبور شدند در پایان نیم فصل اول، عیسی آل کثیر را به رقیب مستقیم خود یعنی پرسپولیس و پهلوان را به فولاد بدهند؛ وضعیت هادی محمدی نیز هنوز در تیم نامشخص است و این بازیکن نیز احتمالاً از سپاهان جدا می شود. کاوه رضایی نیز در طی این فصل نتوانسته از نیمکت این تیم جدا شود. این یعنی 4 بازیکن از بازیکنان جذب شده عملاً هیچ منفعت خاصی برای سپاهان نتوانستند ایجاد کنند.
ورود چالش با سازمان لیگ بر سر سقف قراردادها علاوه بر اینکه راه به جایی نبرد برای تیم و بازیکنان چالش آفرید و فشار مضاعفی را روی بازیکنان سپاهان اضافه کرد؛ علاوه بر این موضوع دست مورایس با توجه به بازیکنان جذب شده هنوز خالی بود و او در عقب زمین و قلب خط دفاع چالش های اساسی داشت. فشردگی در برنامه بازی ها همچنین حضور بازیکنان در لیگ قهرمانان آسیا و تیم ملی تعداد مصدومان مورایس را بیشتر کرد و ضعف در بازیکنان را جذب شده را بیش از پیش نمایان کرد.
هر چند مقصر اصلی در موضوع از دست دادن میزبانی آسیایی برای سه مسابقه و نتیجه 3 بر 0 برابر الاتحاد مشخص نشد اما وعده های مدیران سپاهان در روزهای اول نیز محقق نشد و آخر بدون پاسخگویی به هر ابهامی این تیم از این امتیاز محروم شد و شرایطش در آسیا هم نابه سامان شد.
ثبات در مدیریت باشگاه آخرین چیزی بود که در این فصل از سپاهان قربانی گرفت و محمدرضا ساکت به دلایلی که به طور دقیق مشخص نشد از سوی نهادهای بازرسی مجبور به استعفا شد.
نکته قابل توجه این است که به طور قطع تنها دلیل نتایج فعلی و مشکلات امروز سپاهان مدیریت این باشگاه نیست اما شاید به توان گفت مهمترین کاتالیزور این اتفاقات به نوع مواجه و مدیریت باشگاه باز می گردد.
سکانس عجیبی که از ذوق زدگی جانشین ساکت در هنگام فیلمبرداری از عربستان بازتاب یافت به خوبی بیانگر این است که منوچهر نیکفر نیز در این فضا ماندگار نخواهد بود و باشگاه سپاهان به زودی نیاز به یک پوست اندازی در بخش مدیریت دارد؛ پوست اندازی که شاید بتواند راه چاره این تیم برای فرار از شرایط فعلی باشد.
«هواداران» آتش زیر خاکستر روی سکوهای نقش جهان منتظرند!
ولی نعمتان زرد به خوبی در همه مقاطع تاریخ این باشگاه ثابت کردند یار 12 ام صبور یا کم توقعی نیستند؛ آن ها در طی فصول مختلف فوتبال نشان دادند که با هیچ کسی بر سر این تیم رودروایسی ندارند و در روزهای تلخ چشم شان را روی همه چیز می بندند. فرقی نمی کند چه کسی مقابلشان است آن ها سپاهان را از آن خود می دانند و بارها نیز ثابت کردند که آدم های بد بازنده ای هستند! در این شرایط آن ها از بازیکنان، کادر فنی و از همه مهمتر مدیریت باشگاه انتظار نتیجه گرفتن و قهرمانی در لیگ امسال را دارند.
وضعیت فعلی این تیم و 5 باخت متوالی به طور قطع صبر آن ها را به سر حد تمام شدن رسانده و کار شاگردان مورایس در مسابقه بعدی برابر استقلال به طور قطع آسان نیست.
آینده چگونه رقم می خورد؟
مطابق آنچه بیان شد کار سپاهان در فصل جاری بیش از هر موقعیتی در فصول فوتبالی سخت است؛ در بررسی روند سپاهان در فصل جاری باید میان عملکرد این تیم در آسیا و عملکرد این تیم در لیگ تفکیک قایل شد؛ هر چند مدار نتایج زردپوشان در آسیا و لیگ معطوف به شرایط این تیم بوده اما با بررسی دقیق تر می توان گفت میان رقبای سپاهان در لیگ و رقبای سپاهان در آسیا برای مسیر قهرمانی تفاوت قابل توجهی وجود دارد.
سپاهان با 6 ملی پوش و با تکیه بر تفکرات مربی همچون مورایس به دیدار الهلالی رفت که در این سال ها یکی از بهترین تیم های آسیا بوده است؛ ترکیب، کادرفنی و زیرساخت های این تیم از هر لحاظ با هیچ باشگاه ایرانی قابل مقایسه نیست؛ علاوه بر آن الهلال به عنوان یکی از مدعیان اصلی قهرمانی در لیگ قهرمانان اردو آمادگی بهتری در فیفادی قبلی برگزار کرد و بازیکنان کمتری را نیز در ترکیب تیم ملی عربستان داشت؛ همچنین با بازگشت زودتر بازیکنان ملی پوش این تیم به اردو تیمشان روند آماده سازی آن ها منسجم تر شکل گرفت. به طبع همه این مسایل انتظار نتیجه رقم خورده و حذف از آسیا آن هم با ترکیب خالی از بازیکن سپاهان، روی کاغذ دور از ذهن به نظر نمی رسید اما در موضوع لیگ برتر فوتبال شرایط برای زردپوشان متفاوت است.
آن ها در حالی سه شنبه 8 اسفند به مصاف استقلال می روند که خط آتش این تیم در لیگ برتر یکه تاز آقای گلی است؛ علاوه بر آن مورایس و بازیکنان جوانش در خطوط مختلف برتری خودشان در لیگ را نسبت به سایر تیم ها نشان داده اند.
گذشته از آنچه بیان شد در بررسی شرایط باید در نظر گرفت که برای سپاهان امسال هیچ چیزی عادی و خوب نبود اما باید به این مهم نیز توجه داشت که هواداران این تیم این نکته را فقط بعد از قهرمانی و برای بیان شدت اهمیت و ارزشمندی این قهرمانی می پذیرند نه توجیه عدم نتیجه گیری! آنها در شرایط فعلی با توجه به از بین رفتن امیدها در آسیا منتظر شمارش معکوس برای بهبود روند این تیم آمادگی برای قهرمانی شان هستند. از همین رو جدال برابر استقلال برای سپاهان از اهمیت بسیاری برخوردار است.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "آینده برای سپاهان چگونه است؟ – خبرگزاری ام ویک | اخبار ایران و جهان" هستید؟ با کلیک بر روی عمومی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "آینده برای سپاهان چگونه است؟ – خبرگزاری ام ویک | اخبار ایران و جهان"، کلیک کنید.